Hyviä uutisia Puolasta

Yksi tärkeä syy, jonka vuoksi valitsin nimen blogilleni, oli ajatus tiedotusvälineissä esiintyvien uutisten negatiivisuudesta. Jatkuvasti kerrotaan onnettomuuksista, murhista ja tapaturmista, sodista ja katastrofeista, ja kuitenkin tiedämme, että niitä joka tapauksessa tapahtuu – kyseessä on pahuuden monotonia.

Silti samaan aikaan maailmassa tapahtuu koko ajan yhtä lailla tavallisia ja yleisiä hyviä asioita – perheisiin syntyy lapsia, rakastavaisia vihitään avioliittoon, kadonneet sukulaiset tapaavat toisensa pitkän ajan jälkeen, ihmisiä pelastuu onnettomuuksilta jne. Kuitenkaan tästä ns. hyvyyden monotoniasta kukaan ei jaksa uutisoida.

Miten erilaiselta maailma näyttäisikään, jos ihmisille uutisoitaisiin huonojen asioiden sijasta jatkuvasti iloisia uutisia! No, nyt olen vihdoin saanut käsiini jotain sellaista, josta aikoinaan unelmoin. Kyseessä on puolalainen viikkojulkaisu Gość Niedzielny (Sunnuntaivieras).

Gość (vrt. engl. guest) on yksi monista puolalaisista lehdistä, ei mikään pieni eikä turha julkaisu vaan vakavasti otettava kilpailija muiden lehtien kanssa. Mukana ovat televisio-ohjelmatiedot, ulkomaanuutiset, kulttuuri, tiede, ristikko ja sen sellainen. Mutta arvomaailmaltaan lehti on katolinen, ja vielä juuri oikealla tavalla. Muutama esimerkki uusimmasta numerosta.

Ensimmäinen artikkeli kertoo eilen vietetystä solidaarisuuden päivästä, jolloin kaikissa Puolan seurakunnissa rukoiltiin Irakin vainottujen kristittyjen puolesta. Artikkelin viereen on liitetty rukousteksti. Seuraavalla sivulla on artikkeli ensimmäisistä anglikaanipiispoista, jotka ovat ilmoittaneet liittyvänsä katoliseen ordinariaattiin vastauksena Benedictus XVI:n tarjoukseen. Merkittävä uutinen, Suomessa varmaankin vaiettu.

Sivulla 12 on kaksi oivallista esimerkkiä hyvistä uutisista, joilla voisi täyttää maailman. 4. marraskuuta Serbian presidentti kävi ensimmäistä kertaa serbialaisten tappamien kroaattien haudalla ja pyysi anteeksi. Kanadalainen vanha aviopari voitti lotossa 10,9 miljoonaa ja antoi siitä 10,6 miljoonaa hyväntekeväisyyteen. Kuule, maailma! Herää, Suomi! Miksei tällaisista upeista uutisista kerrota?

Sivut 22-25 on omistettu paavin Espanjan-visiitille. Paavin sanoma toistetaan avoimesti: Eurooppa, avaudu Jumalalle! Sivulla 25 mainostetaan kirjaa paavin teologiasta ja kritisoidaan medioita, jotka raportoivat paavista vain pedofiliaan ja aidsiin liittyviä asioita.

Seuraavilla sivuilla 26-27 on valtavan vaikutuksen tekevä artikkeli pari viikkoa sitten vaikeaan sairauteen kuolleesta puolalaisnaisesta Monikasta (37 v). Monika rakasti Jeesusta ja vietti paljon aikaa Varsovan kaduilla evankelioimassa ja soittamassa huilua. Hän oli aina tavattavissa, ellei ollut evankeliointimatkalla muualla.

Monika vaipui koomaan, josta lääkäri ei antanut selviytymismahdollisuuksia. Rukousarmeija kuitenkin sai aikaan ihmeen, viesti levisi, ja eräs ystävä perui itsemurha-aikeensa viime hetkellä. Lopulta Monikan tauti uusiutui ja kuolema alkoi lähestyä. Monika pyysi vain, että ystävät tulisivat hautajaisiin valkoisissa ja laulaisivat ylistyslauluja, ja niin tapahtui, ohikulkijoiden ihmetykseksi. Internetissä puhutaan jo uudesta puolalaisesta pyhimyksestä.

Sivuilla 32-33 kerrotaan in vitron haitallisuudesta ja haastatellaan neljää tiedemiestä, jotka puolustavat elämää ja joiden ääni on muussa mediassa vaiennettu. Mediaa kritisoidaan yksipuolisesta suvaitsevaisuudesta. Sivuilla 62-65 on lähikatsaus karmeliittanunnien elämään.

Mainitut uutiset on kuitenkin ripoteltu sekulaarien uutisten ja artikkeleiden sekaan. Lehti on vankasti kiinni sekä tässä että tuonpuoleisessa maailmassa. Milloin saamme nähdä sen päivän, kun Suomeen ilmestyy jotain yhtä hienoa? Täytyy rukoilla hyvän journalismin puolesta.

Explore posts in the same categories: Lehdet

2 kommenttia : “Hyviä uutisia Puolasta”

  1. Ilari Says:

    Hei Emil,
    Kuulostaa hienolta lehdeltä. Etenkin vainottujen kristittyjen puolesta toivoisi Suomessakin tosiaan rukoiltavan. Ja jos saa mainostaa, niin siihen tarjoutuukin hyvä mahdollisuus ensi sunnuntaina (21.11), kun vietetään kansainvälistä rukouspäivää vainotun seurakunnan puolesta. Mielenilmauskulkue lähtee liikkeelle eduskuntatalolta klo 15. Haastan etenkin Helsingin seudulla asuvia mukaan:)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: