Lisää hyviä uutisia Puolasta

Ihastuin Krakovan dominikaaniluostariin ja sen liturgiaan jo vuonna 2002, kun ensimmäisen kerran saavuin Puolaan. Nyt olen viimeisen vajaan kahden kuukauden aikana saanut seurata Krakovan dominikaanien toimintaa läheltä entistä enemmän, ja hyviä uutisia riittää.

Täällä on todella tajuttu, miltä kirkon kuuluu näyttää! Täällä on hoksattu, millainen liturgian tulee olla. Täällä on ymmärretty, kuinka kirkon on kohdattava maailma tällä vuosisadalla. Nämä reaktiot kuvaavat ajatuksiani kerta toisensa jälkeen, kun näen dominikaanit toiminnassa.

Kristus Kuningas

Eilen klo 20.20 valtaisa kirkko Krakovan keskustassa oli jälleen, kuten joka sunnuntai, ääriään myöten ja ulos asti täynnä. Ei siis vain penkit, vaan kaikki käytävät, portaat ja tasanteet. Valtaosa opiskelijoita. Kuten aina opiskelijamessussa, opiskelijakuoro lauloi taivaallisen kauniisti.

Messukulkue on aina juhlallisen kaunis ja samalla voitokkaan iloinen. Eilen kulkue ei kuitenkaan alkanut sakaristosta vaan toisesta dominikaanikirkosta kadun päästä. Vietettiin Kristus Kuninkaan juhlaa (luterilaisten tuomiosunnuntai), ja dominikaanit näyttivät maailmalle, kuka on Kuningas.

Juuri näin se kuuluu tehdä: kaiuttimet mukaan, sadoittain opiskelijoita paikalle, suuri Kristus-kuva, risti ja dominikaanien liput ylös näytille, tulijonglöörit eteen, rummut ja kitarat käteen ja ylistyslaulut soimaan! Tällainen riemukulkue vaelsi eilen tunnetun Grodzka-kadun läpi poliisien saattelemana. Koko katu täyttyi ihmisistä ja maailma sai kuulla, kuka on kirkkauden Kuningas.

Elämä ja kuolema, kaikki nykyinen ja tuleva, koko maailma on meidän, mutta me Kristuksen ja Kristus Jumalan (1. Kor. 3:22-23). Vangitsemme kaikki ajatukset kuuliaisiksi Kristukselle (2. Kor. 10:5). Nämä Paavalin kohdat tulivat mieleen, kun tänä viikonloppuna näin dominikaanien toimivan.

Kristillinen disko

Kulkueen lisäksi dominikaaniseen viikonloppuuni kuului opiskelijaryhmän retki Johannes Paavali II:n mukaan nimettyyn virkistyskeskukseen. Aivan kuin mökkiloma Suomen luonnossa. Erona vain se, että päärakennuksessa oli katolinen kappeli, joka täyttyi aamuin illoin opiskelijoista, kun luettiin hetkipalvelukset tai vietettiin messua. Lisäksi monet nuoret kävivät vapaa-ajalla rukoilemassa.

Muuten ohjelma oli samanlaista hauskanpitoa kuin tavallisillakin retkillä. Tutustumisleikkejä, urheilua, leffojen katsomista ja jopa disko. Kyllä, diskonkin voi järjestää kristillisesti: kaikki pitivät hauskaa, juomat olivat alkoholittomia, kaikki käyttäytyivät hyvin. Maailma vangittiin Kristukselle.

Mieleeni palasi kesäinen visiittini Turun yökerhoihin. Koin ja tunsin, mikä yöelämässä vetää: menevä musiikki, viehättävä seura, juhlatunnelma. Mutta valitettavasti maallisissa yökerhoissa mukana on aina epäpuhtautta, juopottelua ja muita epämukavia ilmiöitä. Mutta niin ei tarvitse olla – hyvän voi pitää ja huonon poistaa. Kristus puhdistaa ihmisen, kristinusko puhdistaa maailman.

Entä nukkumaanmeno? Dominikaanit eivät vaatineet nuorilta hiljaisuutta kello 23, vaan bilettää sai vaikka aamuun asti. Silti kaikki tiesivät ilmestyä laudekseen klo 8 tai 9. Vapautta sai käyttää myös päivällä: pyhiinvaelluksen sijasta sai valita nukkumisen, jos halusi.

Toivottavasti tämä kirjoitus avaisi näköaloja siihen, kuinka kirkko voi valloittaa maailman Kuninkaalleen. Kommentit ja keskustelu ovat tervetulleita.

Explore posts in the same categories: Kristinusko nykymaailmassa

One Comment : “Lisää hyviä uutisia Puolasta”

  1. Santtu Says:

    Vähän samanlaisia fiiliksiä koin viime viikonloppuna turussa Maata Näkyvissä -festareilla, jossa oli taas yli 10000 nuorta ja todella hyvä tunnelma kristittyjen yhteyden äärellä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: