Katolisten seurakuntien nettisivut

Tänään ajattelin postata hieman kevyemmän postauksen ja julistaa epävirallisen voittajan epävirallisessa kilpailussa parhaasta katolisen seurakunnan nettisivusta Suomessa. Seurakuntia on 7: Henrik, Maria, Birgitta, Risti, Olavi, Ursula ja Perhe (Helsinkix2, Turku, Tampere, Jyväskylä, Kouvola, Oulu).

Katedraaliseurakunta Henrikin kotisivut ovat ulkoasultaan hienot. Etusivulla pyörii kauniita kuvia, ja yhteystiedot sekä valikko ovat selvästi näkyvissä. Jo etusivu kuitenkin paljastaa, että sivut ovat pahasti vanhentuneet: Isä Donbosco on nykyään Oulussa, isä Guy taivaassa. Jos klikkaa ”Ohjelma”, saa tietoa joulukuun messuista.

Pyhän Marian seurakunnan nettisivut puolestaan eivät tee suurta vaikutusta ulkoasullaan, mutta tiedot ovat hyvin ajan tasalla. Sama pätee Ursulaan, jonka (tosin epävirallisten) kotisivujen ulkoasu lähentelee suorastaan järkyttävää. Birgitan seurakunnan sivut ovat uudistuneet ulkoasultaan, mielestäni entistä selvästi heikompaan suuntaan. Päivitettyä kausiohjelmaa ei ole, ainoastaan vakituinen viikko-ohjelma.

Ristin seurakunnan nettisivusto on niin ikään uudistunut, tällä kertaa ehdottomasti hyvään suuntaan. Tyylikäs ulkoasu suorastaan kutsuu tutustumaan seurakunnan tarjontaan, jota on verrattaen runsaasti. Ohjelma on ajan tasalla, mutta kirjoitusvirheet kuten ”Viikkon-Ohjelma” häiritsevät hieman. Erityiskiitoksen ansaitsevat sisällökkäät tekstit sakramenteista ja surusta. Paljon sisältöä on myös vielä ”tulossa”.

Pyhän Olavin seurakunnan kotisivut on myös (Luojan kiitos!) uudistettu uuteen ulkoasuun viime vuosien aikana, ja tulos on komea, ehkä kaikista komein. Kausiohjelma on ajankohtainen, mutta muuten sisällössä olisi toivomisen varaa: ”Kirkon elämä” -osiossa on mielivaltaisen satunnaisia juttuja sieltä täältä ja paljon puutteita: esim. alaotsikko ”Usko” ei sisällä yhtään mitään!

Pyhän Perheen seurakunnalla on ulkoasultaan perussiistit kotisivut, josta löytyy yleispätevä messuohjelma. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että sivua ei kovin ahkerasti päivitetä: kirkkoherraksi on yhä merkitty isä Melvin, ja ”Tapahtumat”-osio kertoo vuodesta 2010, joka sekin on tyhjää täynnä. Lisäksi kirjoitusvirheet kuten ”rippitiläisuus” häiritsevät.

Palkinnot

Julistan täten epävirallisesti kolmae parasta katolisen seurakunnan nettisivua. Pronssisija menee Helsingin Marian seurakunnan sivuille. Vaikka ulkoasu ei ole paras mahdollinen, se on silti selkeä ja asiallinen. Vaikka uskon sisällöstä ei ole paljon tietoa, on sivuilla tietoa kirkon taiteesta ja linkkejä seurakunnan alueen muuhun katoliseen elämään. Yhteystiedot ovat selvästi esillä muutaman tärkeän informaatiopalasen kera.

Hopeasijalle pääsee Jyväskylän Pyhän Olavin seurakunnan nettisivu. Ulkoasu on upea, ohjelma on ajan tasalla. Nämä riittävät hopeasijaan. Yhteystiedot ovat helposti löydettävissä. Puutteena sisällön hajanaisuus, mutta sivuahan voi kehittää ja täydentää.

Kultamitali ja vuoden 2011 parhaan katolisen seurakunnan kotisivun titteli menee Tampereelle Pyhän Ristin seurakunnalle. Sivusto on esteettisesti puoleensavetävä ja selkeästi järjestelty. Ohjelma on ajan tasalla. Käytännöllisten tietojen lisäksi mukana on syvällisempää tietoa seurakunnan hengellisestä elämästä kiinnostuneille. Näyttää myös siltä, että sivusto on yhä paranemassa, sillä jotkin osiot ovat vasta työn alla.

Loppuyhteenvetona voisi sanoa, että yhtään täydellistä sivustoa ei löytynyt ja että paljon on vielä toivomisen varaa Suomen katolisten seurakuntien kotisivujen suhteen. Silti valonpilkahduksia on, eikä toivoa ole syytä menettää. Ehkä tämä artikkeli voisi toimia herätteenä tietokoneasioista tietäville seurakuntalaisille ympäri Suomen: tehkää jotain ja varmistakaa, että teidän seurakuntanne on mitaleilla ensi vuonna!

Explore posts in the same categories: Suomalainen katolisuus

One Comment : “Katolisten seurakuntien nettisivut”


  1. Kiitos, Emil, tämä oli hauska juttu! Toki kritiikkiä tuli aika paljon, mutta toisaalta silläkin on tietty lohduttava vaikutus tällaiseen katoliseen lukijaan, joka itse joutuu joskus turhautuneena ja vähän häpeillen katsomaan seurakuntien kotisivuja. Hyvä, että jotain kehitystä on tapahtunut, mutta paljon vielä tarvittaisiin.

    Ehkä isoin haaste olisi päästä eroon noista vaikeasti ylläpidettävistä sivustoista, jotka ilmeisesti on joku itse kyhännyt. Nykyisin on niin paljon helpompi tehdä toimivat kotisivut ilmaisilla palvelimilla (esim. blogipalvelimilla), joiden kautta sivuja on helppo itse päivittää.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: