Salliko paavi ehkäisyn?

Noin viikko sitten maailmanlaajuiseen mediaan levisi jymyuutinen, jonka mukaan paavi olisi tehnyt U-käännöksen kirkon opetuksessa ehkäisystä ja sallinut ehkäisyn joissain tilanteissa. Vastakohdaksi asetettiin kirkon aiempi totaalinen ehkäisykielto. Jälleen saimme oivan esimerkin siitä, kuinka sekulaarimedia kieroilee kirkkoa vastaan.

Ensinnäkin kyseessä on kirjana julkaistava haastattelu, siis henkilökohtainen keskustelu paavin kanssa, ei paavillinen ensyklika eikä mikään muukaan kirkon opetuksen virallinen muoto. Sanoisi siis paavi mitä tahansa tällaisessa haastattelussa, ei se muuttaisi kirkon virallista opetusta miksikään.

Toiseksi paavi ei sanonut ehkäisyn olevan moraalisesti sallittavaa, neutraalia tai hyvää, päinvastoin, hän toisti kirkon opetuksen siitä, että ehkäisy ei ole moraalisesti oikea ratkaisu. Sanallakaan paavi ei sanonut, että seksi, jossa käytetään keinotekoista ehkäisyä, voisi olla synnitöntä.

Kolmanneksi siitä, mistä paavi puhui, kirkko ei ole koskaan opettanut virallisesti mitään, koska lausunto koski jo valmiiksi vakavasti synnillisiä seksisuhteita. Seksiin liittyviä syntejä on monta, ja joskus niitä voi tehdä samaan aikaan useamman. Kirkolle on toistaiseksi riittänyt opetus näiden tekojen moraalittomuudesta.

Paavi ryhtyi kuitenkin nyt pohtimaan sitä, eikö kondomin käyttö jo valmiiksi vakavasti synnillisissä seksisuhteissa voisi joskus olla pienempi paha kuin sen käyttämättä jättäminen. Ajatellaan esimerkiksi prostituutiota tai homoseksiä, tai miksei vaikka ihan esiaviollista seksiä sellaisten ihmisten välillä, jotka eivät ole valmiita kasvattamaan lasta. Käytetään ehkäisyä tai ei, kyseessä on vakavasti vääristynyt seksin muoto.

Näissä tapauksissa, katsotaan asiaa sitten maalaisjärjen tai kristillisen lähimmäisenrakkauden näkökulmasta, voidaan ajatella kondomin käytön olevan viisaampaa ja rakastavaisempaa kuin sen käyttämättä jättäminen. Vastakkain on kaksi kahden synnin joukkuetta: moraaliton seksi ja ehkäisy vs. moraaliton seksi ja toisen hengen tai hyvinvoinnin vaarantaminen. Paavin pointti oli, että ensimmäisen valitseminen voi olla myönteinen ”ensimmäinen askel” tiellä kohti seksin oikean merkityksen (epäitsekäs ja vastuullinen rakkaus) löytämistä.

Explore posts in the same categories: Seksuaalimoraali

4 kommenttia : “Salliko paavi ehkäisyn?”

 1. Sami Says:

  Olipa hyvä artikkeli emil.:)

  sivutaan hieman artikkelia. kuinka yleistä suomessa on katolilaisen mennä naimisiin katolilaisen kanssa? luulisi olevan harvinaista, kirkon jäsenmäärä alhainen joista puolet lienee ulkomaalaisia.

 2. Oskari Says:

  Kiitos tästä artikkelista.

  Kirjan englanninkielisessä versiossa paavi viittaa ”miesprostituutioon” esimerkkinä tilanteesta, jossa kondomin käyttö voi olla askel kohti moraalista kääntymystä (ainakin jos henkilöllä on tiedettävästi AIDS). En tiedä, mitä saksankielinen alkuperäisteksti sanoo.

  Tämä on sikäli relevanttia, että miesten välinen ”seksi” (oxymoron!) ei missään tapauksessa voi olla hedelmöittävää. Siispä kondomin käyttö sellaisessa tilanteessa ei ole elämän alkamisen ”ehkäisyä” (contraception). Näin ollen sillä ei ole sinänsä mitään tekemistä katolisen ehkäisyopin kanssa (kirkolla ei ole erillistä ”kondomioppia”).

  Argumenttia ei voi soveltaa ongelmattomasti muihin moraalittoman seksin tilanteisiin (esim. esiaviollinen yhdyntä). On tietenkin selvää, että kanssakäymisen moraalittomuus saattaa sinänsä vähentää ehkäisevän teon moraalittomuutta; mutta ei ole selvää, onko sellaisessa tilanteessa elämän alkamisen ehkäiseminen askel kohti moraalista kääntymystä. Alustavasti väittäisin, että se ei sitä ole, sillä kondomin käyttö moraalittomissa seksisuhteissa on pikemminkin askel kohti vääristyneempää ja itsekeskeisempää seksuaalisuuskäsitystä.

  • Emil Anton Says:

   Kiitos Oskari loistokommentista! Saatat hyvinkin olla oikeassa esiaviollisen yhdynnän tapauksessa. Paavi kuitenkin tarkensi Vatikaanin tiedottajalle, ettei hänen pointtinsa koskenut vain samaa sukupuolta olevia.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: