Moonilaisuuden monet muodot

Moonilaisuudella tarkoitetaan uskontoa, jonka perustaja ja johtohahmo on eteläkorealainen pastori Sun Myung Moon (s. v. 1920). Uskonnon virallinen nimi on englanniksi Unification Church eli yhdistymiskirkko, mutta Suomessa se toimii nimellä Perheiden Maailmanrauhanjärjestö, joksi se muutti nimensä 1998 aiemmasta Maailman Kristinuskon Yhdistämisseurasta (1973). Kuten nimet kertovat, uskonnon tarkoituksena on yhdistää kristityt ja luoda maailmanlaajuinen perhearvoihin perustuva rakkauden ja rauhan kulttuuri.

Vaikka moonilaiset eivät ehkä pidä tästä heidän johtajansa mukaan saadusta nimestä, on kirkolla aina ollut tapana nimetä uusia oppeja niiden keksijöiden mukaan erotukseksi tosi kirkosta, jonka Jeesus Kristus itse perusti. Moonilaisuuden tapauksessa kanta on tehtävä selväksi, sillä kyseessä on katolisesta näkökulmasta oikeuttamaton henkilökultti, josta puuttuu tosi kirkon ainekset. Sun Myung Moon on julistautunut toisen tulemisen Messiaaksi, jonka tehtävänä on saattaa päätökseen se tehtävä, jossa Jeesus epäonnistui.

Lyhyt opin kuvaus

Moonilaisuuden mukaan Aadam ja Eeva luotiin ihmiskunnan Tosi Vanhemmiksi, joiden tarkoitus oli rakastaa Jumalan rakkaudella. Lankeemus kuitenkin tapahtui niin, että Saatana vietteli Eevan seksisuhteeseen kanssaan, jolloin Jumalan perhesuunnitelma meni pieleen. Jeesuksen tehtävä oli olla toinen Aadam, joka naisi uuden Eevan ja perustaisi näin jälleen Todellisen Perheen. Koska Jeesus tapettiin eikä hän päässyt naimisiin, hänen saldonsa oli pelkkä henkisen pelastuksen ansaitseminen maailmalle, mutta varsinainen tehtävä jäi kesken.

Ihmiskunnan piti odottaa 1900-luvulle asti saadakseen Todelliset Vanhempansa, Sun Myung Moonin ja hänen puolisonsa Hak Ja Han Moonin. Heidän lapsensa ovat siunattuja Todellisia Lapsia, ja yhdistymiskirkkoon liittymisen kautta kaikki ihmiset voivat päästä osallisiksi tästä Jumalan siunatusta perheestä. Moonilaiset järjestävätkin kuuluisia jättivihkijäisiä, joissa avioon astuu samanaikaisesti lukemattomia Moonin siunaamia pareja. Vaikka uskonto edustaakin monia hyviä arvoja, kysymykset sen todenmukaisuudesta ja siunauksellisuudesta ovat jo selvästi ongelmallisempia.

Sisäpiirin katsaus Moonien valtakuntaan

Vuonna 1998 ilmestyi erään Nansook Hongin kirjoittama järkyttävä omaelämäkerrallinen teos nimeltä In the Shadow of the Moons (Little, Brown & Company). Nansook naitettiin nuorena neitona Sun Myung Moonin vanhimmalle pojalle Hyo Jinille. Nansook kesti 14 vuotta, kunnes hänellä ei enää ollut muuta vaihtoehtoa kuin paeta.

Syyt käyvät selväksi kirjaa lukiessa: Messiaan Poika oli harrastanut haureutta jo ennen avioliittoa ja yritti samaa myös Nansookin kanssa, joka joutui muistuttamaan häntä synnin vakavuudesta. Avioliiton aikana Hyo Jin petti Nansookia useaan kertaan, vietti illat baareissa, käytti huumeita, katsoi pornoa, hakkasi vaimoaan ja uhkasi tappaa hänet aseilla, joita hän oli ostanut isänsä varoilla. Yksityiskohtia on turha siteerata tämän enempää – karmivat tarinat voi itse kukin lukea kirjasta.

Hongin mukaan ketään Moonin perheestä ei voi varsinaisesti kutsua hurskaaksi, vaikka Hyo Jin olikin poikkeuksellisen paha. Itse Sun Myung oli naimisissa ja erosi ennen uuden Eevan naimista (jonka hän nai 17-vuotiaana neitona ollessaan itse 40-vuotias) sekä myönsi ainakin sisäpiirissä rikkoneensa aviota jumalallisella oikeudella. Lisäksi hän joutui valtavien rahojensa kanssa usein rikkomaan lakeja.

Moonien asunto kertoo jotain: 19-huoneinen palatsi lähellä New Yorkia, nimeltään East Garden. Ei siis ole yllätys, että myös Todellinen Äiti oli taipuvainen tuhlailuun – eräs Todellinen Lapsi vastasi kerran koulussa kysymykseen äidin ammatista: ”Hän shoppailee”. Kun Nansook oli paennut lapsiensa kanssa ja eronnut Hyo Jinistä, Moonit eivät muistaneet lapsenlapsiaan joulu- eikä syntymäpäivätervehdyksilläkään.

Arviointia

Näiden seikkojen valossa vaikuttaa kovasti siltä, että vaikka kuinka moonilaiset julistaisivat kauniita perhearvoja, ei heidän uskontonsa takaa mitään erityisen siunattua ja pyhää perhe-elämää. Moonin mukaan ihmiskunta on orpo ilman Tosi Vanhempia, ja siinä hän on oikeassa – ongelma vain on Todellisten Vanhempien hylkääminen ja itsensä korottaminen kalifiksi kalifin paikalle. Jeesus Kristus on ”viimeinen Aadam” (1. Kor. 15), ei toinen jonka jälkeen odotetaan kolmatta, ja hän palautti ihmissuvun Todellisen Isän, Taivaan Isän lapseuteen.

Todellinen Äiti ei jäänyt Jeesukselta huomiotta – Jeesus jäi naimattomaksi siitä nimenomaisesta syystä, että hän voisi antaa ruumiinsa ja henkensä morsiamelleen, Kirkolle, joka synnyttäisi Isälle lukemattomia lapsia uuteen elämään kasteen uudestisynnyttävillä vesillä. Kristuksen kyljestä tulivat kirkon sakramentit, vesi ja veri, aivan niin kuin Eeva tuli kerran Aadamin kyljestä. Kuten kirkkoisä Kyprianus sanoi 200-luvulla, Jumala ei voi olla Isänä sillä, jolla ei ole Kirkkoa äitinä.

Lisäksi meillä on Neitsyt Maria kirkon perikuvana, uutena Eevana ja tosi äitinä. Kristus itse antoi Marian rakkaalle opetuslapselleen äidiksi, ja tuon opetuslapsen opetuslapsen opetuslapsi Irenaeus opetti jo toisella vuosisadalla Marian kuuliaisuuden voittaneen meille sen, mitä Eeva kerran menetti. Kristus ei tullut epäonnistumaan vaan antamaan henkensä lampaidensa edestä, niin että hänen laumastaan, kirkosta, tulisi Jumalan todellinen perhe.

Explore posts in the same categories: Kirjaesittelyt ja -arviot, Muut uskonlahkot

One Comment : “Moonilaisuuden monet muodot”

  1. Kirsti Nevalainen Says:

    Hei,

    Jos haluat tietää Yhdistymiskirkon todellisen alkuajan historian Koreassa ja muualla maailmassa sekä Siunaus-seremonian (Blessing of Marriage ceremony) uskontotieteelliset juuret, niin lue uusi kirja: Kirsti L. Nevalainen, Change of Blood Lineage through Ritual Sex in the Unification Church, BookSurge Publishing, USA, 1910:
    http://www.amazon.com/Change-Lineage-through-Ritual-Unification/dp/1439261539


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: