”Katolinen” Raamattu vihdoin suomeksi!

Julkaisen tässä Fides-lehteä varten kirjoittamani artikkelin.

Tänä vuonna olemme saaneet todella valtavan adventti- ja joululahjan. 25.11. julkaistiin nimittäin vihdoin ”katolinen” Raamattu. ”Katolinen” lainausmerkeissä siksi, että kyseessä ei ole katolilaisten kääntämä eikä julkaisema Raamattu, mutta kuitenkin katolisen kaanonin mukainen Raamattu. Kirjapajan julkaisema ”Apokryfillinen Raamattu” sisältää seitsemän ns. deuterokanonista Vanhan testamentin kirjaa, joiden inspiraation protestantit hylkäsivät reformaatiossa: 1. ja 2. Makkabilaiskirjan, Juditin, Tobitin, Viisauden, Sirakin ja Barukin kirjat.

Deuterokanoniset kirjat, joita luterilaiset kutsuvat apokryfeiksi, ovat kristinuskon alkuajoista asti kulkeneet muun Raamatun mukana. Sekä kirkkoisillä että 1500-luvun teologeilla oli kuitenkin jossain määrin eriäviä mielipiteitä niiden kanonisuudesta ja inspiraatiosta. Toisaalta kirjat kuuluivat Uuden testamentin kirjoittajien viittaamaan Septuagintaan, toisaalta UT ei siteeraa niitä pyhinä kirjoituksina. UT:n kirjoittajat kuitenkin viittaavat näihin kirjoihin, ja monet kirkkoisät viittaavat niihin pyhinä kirjoituksina. 300-luvun lopun paikallissynodeissa kirjat sisällytettiin kaanoniin.

Luther oli sitä mieltä, että kirjat eivät ole Jumalan sanaa, mutta ne ovat silti hyödyllistä lukemista. Tätä vastaan Trenton kirkolliskokous teki 1540-luvulla lopullisen ja koko katolista kirkkoa sitovan päätöksen deuterokanonisten kirjojen kanonisuudesta dekreetissään pyhistä kirjoituksista ja pyhästä traditiosta. Kirjat kuuluvat myös ortodoksiseen kaanoniin, ja jopa vanhat suomenkieliset luterilaiset Raamatut sekä suuret perheraamatut sisällyttivät ”apokryfit” kansiensa väliin.

Uuden käännöstyön jälkeen deuterokanoniset kirjat julkaistiin ensin osissa, ja nyt ne on vihdoin julkaistu jälleen yhdessä muun Raamatun kanssa suomen kiellellä. Lisäksi reilu vuosi sitten Kirjapaja julkaisi Jarmo Kiilusen ja Aarre Huhtalan johdantoteoksen kyseisiin kirjoihin: Urhea Judit, viisas Sirak – Johdatus Vanhan testamentin apokryfikirjoihin. Apokryfillistä Raamattua voi ostaa useana erilaisena versiona, joista alla lyhyt esittely.

Apokryfillinen Raamattu Klassikko, reunahakemistolla.
Kaunis korkealaatuista materiaalia oleva kaksivärinen kansi. Perinteinen reunahakemisto helpottaa kirjojen löytämistä. € 49.90.

Apokryfillinen Raamattu Kyyhkynen
. Yksivärisen Raamatun kannessa on kyyhkysen siluetti. Raamatussa on kaksi lukunauhaa, miellyttävän tuntuinen ja taipuisa kansimateriaali. € 27.90.

Apokryfillinen Raamattu Kyyhkynen, reunahakemistolla
. Edellisten sekoitus, eli kyyhkyskansi mutta reunahakemisto mukana. Ensimmäistä edullisempi, jälkimmäistä kalliimpi. € 43.90.

Apokryfillinen Vihkiraamattu, lyhyt risti. Vihkiraamatussa on valkoiset, ajattoman kauniit keinonahkakannet kultafoliopainatuksella, kultasyrjä ja kaksi lukunauhaa. € 19.90.

Apokryfillinen Vihkiraamattu, pitkä risti. Samanlainen kuin edellinen, mutta kannen risti on lyhyen sijasta pitkä. Vihkiraamatut sopivat avioparien lisäksi halvinta vaihtoehtoa etsiville. € 19.90.

Apokryfillisiä Raamattuja voi kysellä kirjakaupoista tai tilata esimerkiksi kirjapajan nettisivuilta (www.kirjapaja.fi). Yllä annetut hinnat ovat Kirjapajan sivujen mukaiset.

Explore posts in the same categories: Ajankohtaista, Raamattu ja traditio

7 kommenttia : “”Katolinen” Raamattu vihdoin suomeksi!”

  1. Silvanus Says:

    Kiinnostavasti Kirjapaja on nimennyt tämän Raamatun painoksen nimellä ”Koko pyhä Raamattu”. Muutamia kommentteja; luterilaisessa reformaatiossa ei hylätty deuterokanonisia kirjoituksia. Niiden doktrinaalinen asema kuitenkin asettui sellaiseksi, että niillä ei perusteltu oppeja samaan tapaaan. Deuterokanoniset kirjoitukset katosivat vapaakirkkojen kanssa tehdyn raamatunkäännös- ja -julkaisutyön myötä muistaakseni 1900-luvun alussa.

  2. Mika Bee Says:

    Kai oot Emil huomannut myös sen, että SRK myy Bibliaa apokryfeillä! Jotain hyvää lestadiolaisiltakin :)


  3. ai en tienytkään tuosta


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: