Seikkaile turvallisesti?

Kesä tuntuu jo sään puolesta alkaneen ja hormonit alkavat monilla hyrrätä – perinteisestihän kesällä siitetään ja helmi-maaliskuussa sitten synnytetään eniten lapsia. Jälleen sopii uhrata muutama ajatus seksuaalimoraalille, joka niin jyrkästi erottaa kirkon maailmasta ja usein myös uskolliset kirkon lapset uskottomista.

Kuinka monet jälkikristillisen maailman jäsenet arvostavatkaan kirkon kulttuuriperintöä ja yhteiskunnallista panosta, kenties jopa vahvaa uskon, toivon ja rakkauden sanomaa sekä luostari- ja rukousperinnettä, mutta eivät voi harkitakaan kirkkoon liittymistä liian vaativan seksuaaliopetuksen takia.

Kuinka monet evankeliset teologit julistavatkaan pelastusta yksin uskosta ja armosta vakuuttaen, että näin syntyvä Kristus-yhteys tuottaa automaattisesti hyvää hedelmää ja oikeanlaista elämää, mutta samaan aikaan elävät avoliitossa tai avioeron (jos toisenkin) jälkeen solmitussa uudessa avioliitossa.

Kuinka monet katolilaiset tunnustautuvat katolilaisiksi varauksella ”mutta en ole kaikesta kirkon kanssa samaa mieltä”, tarkoittaen käytännössä lähes aina sitä, että kirkon seksuaalimoraali on ”vanhanaikaista”. Ei se ratkaise, että Kristuksen ja apostolien inspiroitu sana sekä kirkon traditio ja opetusvirka, jotka määrittävät katolisuuden, yksioikoisesti puhuvat kirkon kannan puolesta modernistejamme vastaan. Ei se ratkaise, että ”katolisuus” ei enää merkitse mitään, jos poistetaan Raamatun, tradition ja paavin arvovalta.

Ei se ratkaise, että esim. perisynti, kiirastuli, uuden liiton erityinen uhripappeus, Pyhän Hengen persoonallinen jumaluus ja vaikkapa sairaiden voitelun sakramentti ovat historiallisesti ja teologisesti paljon vaikeammin perusteltavissa Jumalan ilmoittamiksi totuuksiksi kuin perinteinen seksuaalimoraali. Harvapa katolilainen vastustaa em. oppeja. Eivät järkisyyt ratkaise, vaan vääristynyt nautinnonhalu.

Vastustus saatetaan toki pukea kauniin teologiseksi (”Jumala on rakkaus” tms.), mutta todelliset syyt ovat aivan muualla. Liha vie voiton hengestä. Konkupisenssi ei pelkää vääristellä Jumalan sanaakaan kondominmuotoiseksi.

Seikkaile turvallisesti

Kondominmuotoinen on myös Seikkaile turvallisesti -kampanjan lentokone, joka lennättää lukijan seksimatkailun maailmaan. Yleislääkärikäynnilläni viime viikolla törmäsin esitteisiin, joissa ihmisiä valistetaan seuraavasti: ”Uudet kokemukset ja uusiin ihmisiin tutustumien kuuluvat matkailuun – etenkin lomamatkalla rentoudutaan ja irrottaudutaan arjesta. Matkailuun liittyy myös riskejä [joista suurimmat liittyvät] seksiin.”

Mitä tämä Punaisen Ristin, Sosiaali- ja terveysministeriön ja Helsingin kaupungin sponsoroima lentolehtinen oikein haluaa sanoa? ”Uudet kokemukset” ja ”uusiin ihmisiin tutustuminen” ovat eufemismeja eli kauniita kiertoilmaisuja, samoin ”arjesta irrottautuminen”. Ilman seksikontekstia kaikki olisi OK, mutta tässä yhteydessä sanahelinällä käytännössä tarkoitetaan sitä, että lomilla nyt vain on aivan tavallista ja hyväksyttävää harrastaa irtosuhteita ja kenties pettää kotona odottavaa puolisoa.

Lehtinen jatkaa: ”Merkittävin syy hiv-epidemian ja muiden seksitautien leviämiseen maailmalla on suojaamaton seksi.” Seuraavan sivun otsikko kuuluukin: ”Kondomi on hyvä matkavakuutus”! ”Kondomi oikein käytettynä suojaa tartunnalta. Samalla voit nauttia yhdynnästä ja suuseksistä ilman pelkoa hiv- tai muusta seksitautitartunnasta.”

Ihanko totta? Mitään lähdeviitteitä ei anneta, eikä tavallinen lukija valitettavasti taida lukea tätä lihalle mieluisaa propagandatekstiä kovinkaan kriittisin silmin. Merkittävin syy hiv-epidemian ja muiden seksitautien leviämiseen ei ole suojaamaton seksi, vaan vääränlaiset seksisuhteet.

Alun perin taudit lähtevät homoseksistä tai eläimiin sekaantumisesta, minkä jälkeen ne leviävät pääasiassa haureuden, prostituution ja aviorikosten välityksellä. Puhtaina ennen avioliittoa ja uskollisina avioliitossa pysyneiden puolisoiden suojaamaton seksi ei levitä tauteja kenellekään.

Kondomi ei ole mikään vakuutus. Kondomi vähentää selvästi tartuntariskiä, mutta se ei koskaan poista sitä kokonaan. Joka ikisen taudin voi saada, vaikka käyttäisikin kondomia. Idealistisissa valistusteksteissä unohdetaan toistuvasti se, että kondomit saattavat lipsua tai revetä, niissä voi olla valmistusvirhe tai niiden ”oikein” käyttäminen ei yrityksestäkään huolimatta aina onnistu.

Jospa oltaisiin älyllisesti rehellisiä: onko todella niin, että kondomiseksistä voi nauttia aivan ilman pelkoa, jos toisella on todella tarttuva ja kenties tappava tauti? Valistuspropaganda suorastaan manipuloi ihmisiä uskomaan, ettei pelkoa ole. Se kehottaa matkustamaan ja seikkailemaan. Tosiasiassa kyseessä on valheiden valhe – juuri tällä tavalla väärät suhteet ja sitä kautta myös tarttuvat taudit lisääntyvät entisestään. Seksiseikkailumatkat ovat kaikkea muuta kuin turvallisia – niin sielulle kuin ruumiillekin.

Explore posts in the same categories: Seksuaalimoraali

4 kommenttia : “Seikkaile turvallisesti?”

 1. Heikki Says:

  ”Alun perin taudit lähtevät homoseksistä tai eläimiin sekaantumisesta, minkä jälkeen ne leviävät pääasiassa haureuden, prostituution ja aviorikosten välityksellä.”

  Olisi mielenkiintoista tietää, mistä olet löytänyt tietoa ensimmäisen lauseen väittämän tueksi? Lausehan on tulkittavissa niin, että taudit (mitkä taudit?) saisivat alkunsa kahden samaa sukupuolta olevan ihmisen seksissä tai ihmisen ja eläimen ”sekaantuessa” (mitä tarkoitat?) toisiinsa. Yksikään asiantuntija tuskin allekirjoittaisi tätä väitettä minkään sukupuolitaudin kohdalla. Olisi ehkä sivistävää tutustua esimerkiksi HIV:n syntyperästä tehtyihin tutkimuksiin, joissa on nykyisin vallalla käsitys siitä, että ko. virus siirtyi kädellisistä ihmisiin _veren_ välityksellä, todennäköisimmin lihansyönnin tai eläimen pureman seurauksena. Homoseksillä tai eläimiin sekaantumisella ei siis ollut osuutta asiaan.

  • Emil Anton Says:

   Kiitos kommentista. Kirjoitin ehkä hieman huolimattomasti ja kuulopuheisiin perustuen, pitää tutkia asiaa enemmän. Tosin olen muistavinani, että luin asiasta joskus jotain vakavasti otettavaa. Palataan asiaan.

 2. Risto Says:

  ”Kondomi vähentää selvästi tartuntariskiä, mutta se ei koskaan poista sitä kokonaan. Joka ikisen taudin voi saada, vaikka käyttäisikin kondomia. Idealistisissa valistusteksteissä unohdetaan toistuvasti se, että kondomit saattavat lipsua tai revetä, niissä voi olla valmistusvirhe tai niiden “oikein” käyttäminen ei yrityksestäkään huolimatta aina onnistu.”

  Totta, elämä on riskejä täynnä. On kuitenkin hieman harhaanjohtavaa todeta että ”niissä voi olla valmistusvirhe” mikäli ei tarjoa tietoa siitä kuinka yleisiä tällaiset valmistusvirheet ovat. Esimerkiksi lentokoneessa saattaa olla valmistusvirhe, joka voi johtaa kaikkien matkustajien tuskalliseen kuolemaan. Tästä tuskin voi päätellä, että lentomatkustaminen on hölmöä?

  Puhe lipsumisesta ja siitä kuinka kondomien oikein käyttäminen voi olla ylivoimaisen vaikeaa antaa myös ymmärtää, että parhaassakin tapauksessa suojaus on epävarma. Sinulla onkin varmaan tarjota viite tutkimukseen, jossa on havainnoitu kuinka usein tällaista sattuu? Minun on ainakin hieman hankala hahmottaa miten kondomi voisi huomaamatta lipsua paikaltaan tai miten sen käytössä muuten voisi hyvästä yrityksestä huolimatta epäonnistua, joten viite olisi erityisen paikallaan.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: