Suuri kiistakysymys: lapsikaste

Aluksi on pahoiteltava pitkää taukoa kirjoittamisessa – kesän ja uuden akateemisen alun kiireet sekä erinäiset tekniset ongelmat ovat viivästyttäneet blogiviesteilyyn palaamista. Nyt palaamme toivottavasti vanhaan maanantairytmiin. Päätän toistaiseksi helluntailaisuuden ja äärikarismaattisuuden tutkiskelun suureen kysymykseen lapsikasteesta, joka enmmän kuin mikään muu kysymys erottaa ns. ”vapaita suuntia” perinteisestä kirkollisesta kristillisyydestä. Tämän artikkelin ajatukset perustuvat TT Matti Väisäsen kirjaan ”Pyhä kaste Raamatussa”, joka on laaja ja katolisestakin perspektiivistä melkoisen hyvä esitys kristillisestä kasteteologiasta (muutamin varauksin).

Raamatullinen lapsikaste?

Helluntailaiset ja muut vapaat suunnat torjuvat lapsikasteen omasta näkökulmastaan ennen kaikkea siksi, että se on ”epäraamatullinen”, koska Raamatussa ei ole yhtään esimerkkiä sylivauvojen kastamisesta ja koska Raamattu vaatii kastettavilta ensin uskoa, eikä vauva voi/ole päättänyt uskoa. Samoin Jeesus kastettiin aikuisena eikä vauvana. Näitä perusteita vastaan voidaan esittää seuraavat raamatulliset vasta-argumentit:

1) Lähetyskäsky käskee tekemään kaikki kansat Jeesuksen opetuslapsiksi kastamalla heidät ja opettamalla heitä pitämään Jeesuksen käskyt (Matt. 28:19-20). Mitään ikävaatimusta ei esitetä eikä mitään rajoituksia tehdä sen suhteen, ketä ei voisi kastaa, joten toki myös lapset kuuluvat ”kaikkiin kansoihin”.

2) Raamatusta nousevan perisyntiopin mukaisesti (1. Moos. 8:21, Ps. 51:7, Jes. 48:8, Job 15:14, Joh. 3:6, Room. 5:12-19, 1. Kor. 15:22, Ef. 2:3) ihminen syntyy Aadamin lapseksi, minkä takia hänet täytyy siirtää Kristuksen valtakuntaan kastamalla hänet perisynnin anteeksiantamiseksi, uudestisyntymiseksi sekä uskon (ja toivon ja rakkauden) lahjan saamiseksi (Kol. 2:12-13, Room. 6:3-4, Gal. 3:26-27, Ap.t. 2:38-29, Joh. 3:5, Tit. 3:5). Jos usko on lahja (Ef. 2:8), voi Jumala vuodattaa sen vauvaankin.

3) Jos kielletään perisynti ja sanotaan vauvojen syntyvän viattomina Jeesuksen sovittamaan ihmissukuun, voidaan kysyä: Kuoliko Jeesus vauvojen puolesta? Jos vastaus on kyllä, eivätkö vauvat silloin ole synnin alla, kun kerran Jeesus kuoli syntien vuoksi, syntisten puolesta? Eikö ole totta, ettei Raamatussa Jeesuksen objektiivinen sovitus suoraan pelasta ketään, vaan se on sovellettava yksilöön (on se sitten uskon, kasteen, kääntymyksen, Jumalan rakkauden t. Pyhän Hengen vuodatuksen kautta)?

4) Juutalaiset tunsivat ns. proselyyttikasteen, joka koski kaikenikäisiä pakanuudesta juutalaisuuteen kääntyviä. Samoin vanhassa liitossa Jumalan kansaan sisällytettiin ympärileikkauksen kautta myös vauvat. Eikö tätä juutalaista taustaa vasten ole erikoista, että Uusi testamentti ei anna mitään perinteisestä näkemyksestä poikkeavaa ohjetta odottaa tiettyyn ikävuoteen asti kristillisen kasteen tapauksessa? Sen sijaan mainitaan jopa viisi kokonaisen perhekunnan kastetta, ja kun ehkäisyä ei käytetty, joukossa oli lähes varmasti ainakin joitain hyvin pieniä lapsia (esim. Ap.t. 16, 1. Kor. 1).

5) Jeesus kastettiin Johanneksen kasteella, ja koska Johanneksen kastetoiminta alkoi Jeesuksen ollessa n. 30-vuotias, ei ole mikään ihme, että Jeesus ei saanut Johanneksen kastetta vauvana.

6) Kristillisen seurakunnan jäseneksi tultiin kasteen kautta (1. Kor. 12:13), mutta seurakunnan jäseninä oli jo Uuden testamentin aikana lapsia. Paavali antaa kirjeessään kehotuksia lapsille (Kol. 3:20), samoin Johannes, joka myös mainitsee heidän syntiensä anteeksiannon menneenä tapahtumana, mikä lienee viittaus kasteeseen (1. Joh. 2:12).

7) Kasteen esikuvat Vanhassa testamentissa, nimittäin Nooan arkki, joka pelastui vedenpaisumuksessa veden kautta, kuvasi kirkkoa, joka pelastuu kasteen veden kautta (1. Piet. 3:21). Arkkiin pääsi perheeseen kuulumisen nojalla, ikärajaa tai henkilökohtaisen uskon vaatimusta ei ollut. Samoin Jordan-virran ylitys koski koko kansaa, ei vain niitä jäseniä, jotka olivat tietyn ikäisiä. VT:n ennustukset, joiden mukaan Jumala vihmoo Israelin puhtaaksi ja nostaa sille puhdistavan lähteen (Hes. 36, Sak. 13), eivät myöskään aseta ikärajoituksia.

Lapsikaste ja traditio

Lapsikasteen puolesta voi siis rakentaa hyvän raamatullisen argumentin. Toisaalta kuitenkin myös sitä vastaan voi argumentoida kattavasti Raamatun pohjalta, eikä Raamattu yksin lopullisesti ratkaise kiistaa suuntaan eikä toiseen. Tässä kysymyksessä tradition tarve on erityisen selvä – varhaiset kristityt olivat yksimielisiä kasteen uudestisynnyttävästä voimasta ja siitä, että apostolit ovat opettaneet kastamaan myös lapsia (100- ja 200-luvuilla Ireneus, Hippolytus, Origenes, Kyprianus).

Mitään apostolista traditiota kasteen viivyttämisestä ei ole. Varhaisessa kirkossa Tertullianuksen ajoista asti havaittava tapa viivyttää kastetta sen sijaan johtui siitä, että kasteen jälkeen ei ajateltu olevan mahdollisuutta toiseen anteeksiantoon, joten oli turvallisinta ottaa kaste myöhään, ettei sen jälkeen päässyt sitten enää lankeamaan. Ajatus siitä, että kastetta ei voi antaa lapsille, koska kaste on jo uskonratkaisun tehneen julkinen uskontunnustus, ei löydy kristinuskon alkuajoilta lainkaan.

Explore posts in the same categories: Luther ja luterilaisuus, Sakramentologia, Vapaat suunnat

10 kommenttia : “Suuri kiistakysymys: lapsikaste”

 1. Silvanus Says:

  Hyvä kirjoitus. Lisäisin vaan sen, minkä kerran Risto Urolta kuulin: on suuri ero proselyyttikasteen ja Johanneksen kasteen välillä. Proselyyttikasteessa oli kyse omatoimisesta kastautumisesta, Johanneksen kasteessa – josta kristillinen kaste kehittyi – puolestaan on selkeästi toinen kastaja, kaste on jonkun muun toimittama. Tämä on mielestäni todella tärkeä näkökulmahavainto!

 2. Jussi Says:

  Hyvä juttu. Yksi ajatus tuli kuitenkin mieleen. Kirjoitit:

  ”Johannes, joka myös mainitsee heidän syntiensä anteeksiannon menneenä tapahtumana, mikä lienee viittaus kasteeseen (1. Joh. 2:12).”

  Eikö siinä voida myös viitata ristiinnaulitsemiseen? Omasta mielestäni viittaus on paremminkin sinne kuin kasteeseen.

 3. Emil Anton Says:

  Pitäisi tsekata kommentaareja mutta miksi ei, vois varmaan hyvinkin olla. Kysymys on siitä, viittaako se objektiiviseen vai subjektiiviseen anteeksiantoon… aiemmin on puhuttu kummastakin joten en tiedä voiko asiaa täysin ratkaista…

  • jali karjalainen Says:

   mutta miten vauvan käy jos hän tänään syntyy ja huomenna kuolee, oliko Johannes Kastajalla usko kun hän sai äitinsä kohdussa Pyhän Hengen kertomuksen mukaan vai?Luoja siis pystyi antamaan Pyhän Hengen Johannes Kastajalle joka oli äitinsä kohdussa vielä vai?

 4. jali karjalainen Says:

  siis luterilainen käsitys kait on että vauva otetaan kasteessa seurakuntaan ja vauva saa kasteessa synnit anteeksi ja uudestisyntymisenkin, no taas eräs helluntaipaimen sano, että vauvat ei tartte kastetta ja että Jeesus ottaa ne Taivaaseen ilman mitään kastetta että vauvat ei ymmärrä , semmosta

  • jali karjalainen Says:

   jos jotku vaativat kristikunnassa ensin uskoa ja ymmärtämystä ennenkuin voidaan kastaa niin sillonhan sylilapset jäävät ulkopuolelle ja jos he kuolevat niin sitten aletaankin ajattelemaan että kyllä ne silti Taivaaseen pääsee vaikka ei olekaan kastettu, silloinhan kaikkien kannattaisi olla vain sylilapsi ja sillai sitten varmasti pääisi Taivaaseen vai?

 5. jali karjalainen Says:

  no Vanhassa Testamentissa Jesajakin sanoo 48:8 luopio jo äidin kohdussa syntyvästä lapsesta ja siellä on Ps. 51:7 JOb 15:14-16, 1 Moos. 8:21 Room 5:12-19 nämä kertovat että vauva on syntinen kun syntyy, eli luterilaisuudessa siksi pitää kastaa ja sillai pestään synnit pois ja uudestisynnytään kutan Paavalin Tiitus kirja kohta 3:5-6 ja Efesolaiskirje kohta 5:26, näissä kohtaa vedellä ja sanalla pestään synnit pois ja Tiituskirjeessä synnit pestään pois ja saadaan uudestisyntyminenkin

 6. jali karjalainen Says:

  ja sitten on Jeremia 1:4-5 eli Jeremia oli jo pyhä ennen syntymääkin

 7. jali karjalainen Says:

  Luuk 18:15 tarkottaa vauvaa ja Look 18:16 tarkottaa pieniä lapsia , lapsukaisia eli näitä Jeesus tarkotti ja sano että nämä ihmiset ovat vauvoja ja lapsukaissia , eli joka ei ota vastaan Jumalan Valtakuntaa kuten lapsukaiset ei sinne sisälle pääse eli nämä lapsukaiset tietävät sen miten Valtakuntaan päästään sisälle, Jeesus puhu niille jotka toivat sylilapsia eli vauvoja ja pieniä lapsia eli lapsukaisia hänen eteensä , Kertomus Luuk. 18:15.16 näin sanatarkasti käännettynä


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggaajaa tykkää tästä: