Lutherin pettymys

Yksinkertainen kysymys: ”Kannattiko reformaatio?” Voisi luulla, että protestanttinen vastaus on automaattinen ja luonnollinen ”totta kai”, kun taas katolinen vastaus olisi tietysti ehdoton ”ei”. Voin vastata vain omasta puolestani.

Saan kiittää reformaatiota – tai Jumalaa reformaatiosta – sillä ilman sitä en varmastikaan olisi yhtä syvällä kristinuskossa – apologiahan on puolustusta, enkä olisi koskaan herännyt uskon tuntemisen enkä puolustamisen tarpeeseen ilman haasteita ja erilaisia näkökulmia. Tämän lisäksi – ja ennen kaikkea – ilman reformaatiota tuskin olisin edes olemassa.

Isoäitini isoisä Osvald Stenroth oli luterilainen rovasti (joka muuten käänsi ensimmäisenä Apostoliset isät suomeksi!). Oletetaan, että kaikki muu paitsi uskonto olisi pysynyt Suomessa ja sukuni historiassa samana (mikä tietenkin on jo itsessään mahdottomuus), jos reformaatiota ei olisi ollut. Tuskinpa olisi pappisselibaatissa Osvald-vaari mennyt Ninni-mummin kanssa naimisiin.

Entä Luther?

Entä mitä itse reformaation isä oli mieltä? Saamme kohdata lisää yllätyksiä, kun toinenkin puoli antaa täysin nurinkurisen vastauksen. Luther joutui pian toteamaan, että reformaation periaatteisiin nojaavia uusia lahkoja alkoi olla lähes yhtä paljon kuin ihmispäitä ja että ihmisten moraalinen ja hengellinen taso kääntyi pian jyrkkään laskuun.

Luther kommentoin: ”Jos Jumala ei olisi sulkenut silmiäni ja jos olisin ennaltanähnyt nämä skandaalit, en olisi koskaan alkanut opettaa evankeliumia.” (WL [Walchin laitos Lutherin teoksista] 6, 920)

Luther ei silti luopunut taistosta: ”Minä – uupunut vanha mies, niin monien töiden väsyttämä – tulen jatkuvasti nuoremmaksi päivästä päivään; tarkoitan, että uusia lahkoja nousee aina minua vastaan, ja uudistettu nuoruus on tarpeellinen niitä vastaan taistelemiseen.” (LW [Luther’s Works] 182-183)

Luther myönsi kuitenkin itsekin laiskistuneensa hengellisessä elämässään puhtaan evankeliumin löytämisen jälkeen: ”Tunnustan… että olen piittaamattomampi kuin olin paavin alla eikä nyt evankeliumin alla ole missään sellaista uutteruutta kuin ennen nähtiin munkeilla ja papeilla.” (WL 9, 1311)

Ongelma oli yleinen. Lutherin tarjoamat edellistä yksityiskohtaisemmat tiedot ovat melkoisen paljastavia: ”Paaviuden romahtamisen ja pannajulistusten sekä hengellisten rangaistusten loppumisen jälkeen ihmiset ovat oppineet halveksimaan Jumalan sanaa. He eivät enää välitä kirkoista; he ovat lakanneet pelkäämästä ja kunnioittamasta Jumalaa… Paavin ikeen poisheittämisen jälkeen jokainen haluaa elää niin kuin huvittaa. [He sanovat:] ’vietämme päivän kuin luterilaiset. Juopumus on tullut päällemme kuin tulva.'” (WL 12, 788)

Moraalinen rappio

Yksin uskosta- evankeliumi ei nähtävästi johtanutkaan kansan vapautukseen niin, että se uskonvanhurskauden löydettyään alkaisi suuresti pyhittyä ja iloisesti palvella Jumalaa – pikemminkin tilanne näytti päinvastaiselta: ”Meidän [kansamme] on nyt seitsemän kertaa pahempi kuin koskaan ennen. Varastamme, valehtelemme, petämme… ja harjoitamme kaikenlaisia paheita.” (Werke [Erlangenin laitos] 36, 411)

Puun hedelmät ovat kaikkien nähtävissä, eikä tunnelin päässä näytä olevan valoa: ”Kaikki valittavat nyt, että evankeliumi aiheuttaa paljon levottomuutta… ja siitä lähtien kun se tuli esiin, kaikki on huonommin kuin koskaan ennen.” (Werke 43, 63) ”Maailma tulee tällä opetuksella vain pahemmaksi, mitä kauemmin se on olemassa… Ihmiset ovat ahneempia ja vähemmän armeliaita… ja pahempia kuin paaviuden alla.” (Werke 1, 14)

Päättäkäämme maanantaisen mietiskelymme Lutherin puhutteleviin sanoihin: ”Kuka olisi halunnut alkaa saarnata, jos olisimme tienneet etukäteen, että seurauksena olisi niin paljon katastrofeja, hulinoita, skandaaleja, pyhäinhäväistyksiä, kiittämättömyyttä ja pahuutta. Mutta nyt… meidän on maksettava siitä.” (Werke 50, 74)

Explore posts in the same categories: Luther ja luterilaisuus

3 kommenttia : “Lutherin pettymys”

 1. Tuomas Says:

  Kovia sitaatteja, Emil, mutta kiitos niistä. En ollut koskaan kuullut, että Luther niin syvästi katui aloittamaansa suuntausta. Minun silmissäni se lisää arvostusta Lutheria kohtaan, koska hän oli sentään jossain määrin rehellinen lopulta. Samalla se lisää surua reformaation johdosta.

  Oliko muuten totta, että Luther kuolemanvuoteellaan pyysi saada ripittäytyä katoliselle papille? Olen kuullut näin väitettävän, mutten ole tutkinut asiaa itsenäisesti.

 2. Emil Anton Says:

  Kiitos Tommaso kommentista ja hyvää aattoa!!:)
  En ole kuullut moista väitettä, pitääpä kysellä ja selvitellä… hyvin mahdollista, että hän pyysi rippiä katoliselta papilta, mutta epätodennäköistä, että paavilaiselta… siis tarkoitan, että siihen aikaan oli varmaan runsaasti oikein vihittyjä oikeita pappeja jotka oli liittyny reformaatioon ja Lutherhan ei poistanut rippiä vaan kannatti sitä ja varmaan pyysi sitä ennen kuolemaansa tällaiselta katoliselta (vaikkei varmaan paavilaiselta) papilta. Tämä on siis vain spekulaatiotani muttei ihan hatusta heitettyä.

 3. Tommi Messi Says:

  Entä mitä ajattelt siitä että on yksi kieli lisää ja jopa sen kautta Suomalaiset saivat omankilisen Raamatun ja lopulta oman kilisen jumalan palveluksen – ja musitan lukeneeni että Lutherin kuoleman jälkeen alkoivat -talopojat sotiin ja ruhtinaat oli mukana valtaa jakamassa:) ja mielestäni ei yhtään paremmin ollut Roomassa -jos paavi ei miellyttänyt henki pois ja uusi tilalle :) eli taitaa olla ihan kirkon valtiollistumisesta asti ollut näkyvissä tuo -että valta ja raha sekoittaa pään -eikä mikään uskonto ole siitä vapaa – Jos vaikka katsoo miten ev.lut kirkko on jo hajalla joka suuntaan. Pawson taisi sanoa oikein valtiolliset kirkot ovat tulleet tiensä päähän. ja pienet vapaat suunnat menestyy -jopa pienet kotiseurakunnat


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s


%d bloggers like this: